وظایف مودیان مالیاتی چیست؟ | مودی چیست؟
یکی از منابع درآمد مالی دولت، دریافت مالیات از اشخاص حقیقی و حقوقی است. دولت با دریافت مالیات وظایف و خدماتی از جمله برقراری امنیت، ایجاد امکانات رفاهی، ارائه خدمات امدادی و غیره را در قبال شهروندان انجام میدهد. تمام افرادی که از طریق هر شغلی درآمد کسب میکنند طبق قانون موظف به پرداخت مالیت هستند و مودی شناخته میشود. در این مطلب از سیتاپ شما مخاطبان عزیز را با اینکه «معنی مودی مالیاتی چیست؟ شامل چه کسانی میشود؟» و «وظایف مودیان مالیاتی چیست؟» بیشتر آشنا میکنیم.
معنی مودی چیست؟ معنی مودی در حقوق
قبل از پرداختن به اینکه «وظایف مودیان مالیاتی چیست؟» بهتر است با معنی مودی در حقوق آشنا شوید. مودی در لغت به معنای اداکننده تعریف میشود و معنی مودی در حقوق یعنی هر شخصی که موظف به پرداخت مالیات یا عوارض به دولت است.
مودی مالیاتی هر شخص یا اداره و شرکتی که به دلیل درآمد در اداره مالیات، پرونده حقوقی دارد؛ موظف به پرداخت مالیات به دولت است. به طور کلی مودیان مالیاتی به 2 دسته زیر تقسیم میشوند:
- مودیان مالیاتی حقوقی: به هر یک از شرکتها و ادارات دولتی و غیردولتی که درآمد دارند مودیان مالیاتی حقوقی گفته میشود.
- مودیان مالیاتی حقیقی: هر شخص و فرد زندهای که با توجه به شغلی درآمدی دارد در دسته مودیان مالیاتی حقیقی قرار میگیرد.
هر کدام از مودیان مالیاتی دارای وظایف خاصی در قبال دولت و اداره مالیات هستند. در ادامه وظایف مالیاتی مودیان حقیقی و حقوقی را بیشتر توضیح میدهیم.
وظایف مودیان حقوقی مالیات؛ 8 وظیفه مهم
در پاسخ به این سؤال که «وظایف مودیان مالیاتی چیست؟» باید به حقیقی یا حقوقی بودن مودی نگاه کرد. مطابق قانون مالیاتهای مستقیم، کلیه اشخاص حقوقی که به واسطه شغل و فعالیت اقتصادی درآمدی دارند و طبق قانون مالیات کشور جزء مودیان مالیاتی محسوب میشوند؛ وظایفی به عهده دارند. وظایف مودیان حقوقی مالیات به شرح زیر است:
1) ثبتنام در نظام مالیاتی کشور
اولین وظیفه مودی مالیاتی حقوقی برای پرداخت مالیات، دریافت شناسه اقتصادی محسوب میشود. هر فرد حقوقی برای انجام فعالیت اقتصادی به یک شماره اقتصادی نیاز دارد. شماره اقتصادی را از طریق ثبتنام در اداره مالیات دریافت میکنید. شماره اقتصادی مودیان مالیاتی مشخصکننده نحوه عملکرد یک واحد اقتصادی بر فعالیتهای آن از جمله خدمات یا خرید و فروش را در فاکتورها و قراردادها است. هر مودی مالیاتی با کد شناسه اقتصادی در اداره مالیات شناسایی میشود.
2) ارائه اظهارنامه مالیات بر عملکرد
بر اساس ماده ۱۱۰ قانون مالیاتهای مستقیم کشور کلیه اشخاص حقوقی، حداکثر تا چهار ماه پس از پایان سال مالیاتی خود، باید نسبت به تعیین و پرداخت مالیات خود اقدام نمایند. مدارکی که باید به اداره مالیت تحویل دهند عبارت است از:
- ارسال مدارک ترازنامه
- حساب سود و زیان بر اساس دفاتر، اسناد و مدارک
- فهرست سهامداران و میزان سهمالشرکه یا تعداد سهام و هویت شرکا
- نشانی هر یک از شرکا همراه با فرم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی تکمیل شده
اگر در زمینه ارسال اظهارنامه مالیات سؤال یا مشکلی دارید میتوانید از متخصصان سیتاپ کمک بگیرید.
3) پرداخت حق تمبر
بر اساس قانون مالیاتهای مستقیم ایران برای اعتبار بخشیدن بر روی اسناد و اوراق بهادار باید از تمبر استفاده کرد. برای به رسمیت شناختن اسناد و مدارک، تمبر مربوطه ابطال میشود. در صورتی که مودی نسبت به پرداخت حق تمبر تخلف کند و مبلغ حق تمبر را نپردازد؛ علاوه بر اینکه باید اصل حق تمبر را بپردازند؛ بلکه دوبرابر اصل حق تمبر جریمه خواهد شد.
4) پلمپ دفاتر قانونی
اشخاصی که مسئولیت نگهداری دفاتر را دارند، باید دفاتر قانونی را قبل از شروع سال مالیاتی از طریق مراجعه به اداره ثبت شرکتها دریافت نمایند. در آییننامه اجرایی ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم، دفاتر به صورت (دفتر روزنامه، دفتر کل، دفتر روزنامه و کل مشترک، دفتر معین، سایر دفاتر) طبقهبندیشده است.
5) ارسال لیست مالیات حقوق کارکنان
طبق ماده ۸۶ قانون مالیاتها، تمام پرداختکنندگان حقوق، چه کارفرمایان اشخاص حقیقی و چه کارفرمایان اشخاص حقوقی، بایستی لیست حقوق کارکنان خود را تا پایان ماه بعد برای سازمان امور مالیاتی بفرستند. اگر مشمول مالیات حقوق میشوند؛ این مالیات را از حقوق کارکنان خود کسر و به سازمان امور مالیاتی بپردازند.
6) ثبتنام در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی
مودیان مالیاتی با توجه به فراخوانهای سازمان امور مالیاتی و دستورالعملهای اعلامی سازمان امور مالیاتی، مکلف به ثبتنام در سامانه مودیان هستند. صدور صورتحساب الکترونیکی مالیاتی بر اساس دستورالعمل اعلامی آن تدوین و به تصویب سازمان امور مالیاتی رسیده میرسد. مودیان مالیاتی را موظف میکنند که بر مبنای آن، صورتحساب خود را در سامانه مودیان ثبت نمایند.
7) تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزشافزوده
مالیات بر ارزشافزوده طبق تعریف سازمان امور مالیاتی کشور از نوع مالیات غیرمستقیم محسوب میشود. مالیات بر ارزش افزوده بر تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری در یک دوره معین وضع میگردد.
توجه داشته باشید که طبق قانون کشور، مالیات بر ارزشافزوده حتماً باید به صورت فصلی پرداخت گردد. اگر کسبوکاری دارید که مشمول پرداخت مالیات بر ارزشافزوده میشود؛ باید تا نهایت یک ماه پس از پایان هر فصل با مراجعه به سامانه مالیات بر ارزشافزوده نسبت به پرداخت مالیات ارزشافزوده خود اقدام نمایید.
8) ارسال فهرست گزارشات فصلی
ارسال فهرست گزارشهای فصلی نیز یکی دیگر از وظایف مالیاتی افراد حقوقی است. کلیه مودیان مالیاتی اشخاص حقوقی موظف به ارسال معاملات فصلی خود از طریق سامانه ارسال معاملات فصلی برای سازمان امور مالیاتی هستند. طبق قانون مالیات کلیه مودیان ظرف ۴۵ روز پس از پایان هر فصل از طریق سامانه برای ارسال صورت معاملات فصلی خود باید اقدام نمایند.
وظایف مودیان حقیقی مالیات؛ آشنایی با 6 وظیفه قانونی
کلیه اشخاص حقیقی مطابق تعریف ماده ۱ قانون مالیاتهای مستقیم و استانداردهای حسابداری، مشمول پرداخت مالیات هستند. وظایف مودیان حقیقی مالیات به شرح زیر است.
مراحل پرداخت مالیات به اداره مالیت بسیار پیچیده و مشکل است. برای جلوگیری از اشتباهات و خسارات جبرانناپذیر بهتر است از کارشناسان زبده مالیاتی کمک بگیرید.
1) تشکیل پرونده مالیاتی
فعالان اقتصادی بعد از راهاندازی یک کسب و کار باید در اداره مالیات پرونده مالیاتی تشکیل دهند. مهلت تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی بر اساس تبصره ۳ ماده ۱۷۷ قانون مالیاتهای مستقیم ظرف مدت چهار ماه از تاریخ شروع فعالیت است. همچنین باید کتباً به اداره امور مالیاتی محل فعالیت اعلام کنند.
2) تهیه دفاتر قانونی یا نگهداری اسناد و مدارک
تمام شرکتها و اشخاص حقیقی که دارای کسبوکار هستند؛ باید هر سال دفاتر قانونی خود را پلمپ کرده و به سازمان امور مالیاتی کشور تحویل بدهند؛ بنابراین پلمپ دفاتر (روزنامه و کل) به معنای تأیید رسمی و قانونی دفاتر حسابداری است که در آنها کلیه تراکنشهای مالی ثبت و نگهداری میشوند.
3) ارائه اظهارنامه مالیات عملکرد و پرداخت مالیات
توجه داشته باشید که همه مودیان موظف به ارائه اظهارنامه عملکرد نیستند. بر اساس تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم کشور اشخاص حقیقی صاحبان مشاغل در شرایط خاصی که قانونگذار اعلام میکند؛ میتوانند از مزایای مالیات مقطوع بهرهمند شوند. قبل از اقدام برای ارائه اظهارنامه مالیات عملکرد و پرداخت مالیات حتماً تحقیق کنید؛ شاید شما مشمول پرداخت نشوید.
4) ثبتنام در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی
ثبتنام در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی یکی از مهمترین تکالیف مالیاتی برای اشخاص حقیقی، در صورت فراخوان از سوی سازمان مالیاتی محسوب میشود. برای ثبتنام در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی باید از طریق سامانه my.tax.gov.ir اقدام نمایید.
5) انجام تکالیف ارزشافزوده و تسلیم اظهارنامه
سازمان امور مالیاتی تا سال 1403 لیست مشمولین ارزشافزوده را طی ۱۰ مرحله فراخوان معرفی کرده است. بر اساس این لیست مودیان باید حداکثر تا یک ماه پس از پایان هر فصل اظهارنامه ارزشافزوده خود را تسلیم کنند. معیارهایی که در این مراحل تاکنون اعلام شده است، ارتباطی با گروه بندی مشاغل ندارد.
6) ارائه صورت معاملات فصلی
مطابق آنچه در ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم آمده؛ مودیان مشمول اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی این قانون مکلف به تسلیم صورت معاملات فصلی تا ۴۵ روز پس از پایان هر فصل، اطلاعات معاملات خود را از طریق سامانهٔ مربوط به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. این اطلاعات در برگیرنده خریدها، فروشها، واردات، صادرات و قراردادها میشود.
انجام وظایف مودیان مالیاتی با کمک متخصصان
در این مطلب سعی کردیم به سؤال شما عزیزان که «وظایف مودیان مالیاتی چیست؟» به زبانی ساده پاسخ دهیم. اما در نظر داشته باشید که مباحث قانونی و مالیاتی بسیار گسترده و پیچیده است. فقط افراد باتجربه و متخصص به درستی میتوانند این قوانین را اجرا یا استفاده نمایند.
جهت انجام وظایف مالیاتی خود باید از کارشناس کمک بگیرید. متخصصان شرکت سیتاپ در کنار شما هستند تا بتوانید به درستی وظایف مالیاتی خود را انجام دهید. جهت مشاوره با متخصصان با بهترین شرکت خدمات مالیاتی در تهران تماس بگیرید.
سؤالات متداول
مودیان بزرگ مالیاتی چه کسانی هستند؟
به فرد یا اشخاصی که درآمدهای بسیار بالا دارند و مجبور به پرداخت مالیاتهای سنگین هستند مودیان بزرگ مالیاتی گفته میشود. مودیان بزرگ مالیاتی از طبقات بالای مخاطبان مالیاتی یک کشور محسوب میشوند.
شکایت مودی یعنی چه؟
برخی از مودیان مالیاتی نسبت به مالیاتی که دولت برای آنها تعیین کرده است شکایت دارند که به شکایت مودی معروف است.
انجام وظایف مالیاتی چه نتایجی در پی دارد؟
انجام وظایف مالیاتی به دولت کمک میکند تا درآمد لازم برای انجام وظایف خود را به دست آورد. به طور کلی اهمیت انجام وظایف مالیاتی عبارتاند از:
- حفظ عدالت اجتماعی
- جلوگیری از ایجاد مشکلات مالی
- حمایت از بودجه عمومی کشور
- تسهیلات مالیاتی
چه زمانی باید مالیات را پرداخت کرد؟
زمان پرداخت مالیات با توجه به هویت مودی مالیاتی و طبق قانون متفاوت است.